Promotie film Pramenregatta 2013

Pramenregatta 2013

 

Aan goede tradities moet je niet veel willen veranderen.

Vanaf juni 2004, toen Rotaryclub Drachten-de Wouden de eerste pramenregatta organiseerde, zijn formule en draaiboek tot en met het afgelopen jaar exact hetzelfde gebleven. Bij de 10dekeer, welke op 18 juni 2013 gehouden werd, waren in verband met dit lustrum wat feestelijke elementen binnengeslopen, maar de bewezen kern bleef rechtovereind:

Fun voor een goed doel!

Start en finish waren traditiegetrouw bij restaurant 'De Vrijheid'.  Ook traditiegetrouw was het wederom prachtig weer en (wederom!) erg weinig wind. Toch kozen 13 pramen van verschillende bedrijven en instellingen 'het ruime sop' om in een onderlinge strijd elkaar de loef af te steken. Ook deze dag leverde buiten een prettig en vriendschappelijk samenzijn wederom een respectabel bedrag van € 10.000,- op. Het bedrag wordt verdeeld over de nautische projecten van 'de Jonge Trijntje', 'Stichting Carolus' en 'De Drie Gebroeders'. 

Naar goede doelen is nu vanuit deze regatta de afgelopen tien keer een totaalbedrag van zo'n € 90.000 gedoneerd.

Ook in 2014 zal er een pramenregatta worden georganiseerd. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de preview in onderstaande slideshow.

Op dit moment zijn er nog geen aanvragen voor 2014 m.b.t. fundraising voor een maatschappelijk goed doel binnengekomen. Wij nodigen u dan ook uit een eventuele aanvraag in te dienden bij Rotaryclub Drachten-de Wouden (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). In het voorjaar van 2014 zal besloten worden welke goede doelen Rotaryclub Drachten-de Wouden voor het seizoen 2013-2014 zal gaan steunen en waar dan onderandere de opbrengsten van de Pramenregatta 2014 naar toe zullen gaan.

                     

 

Terugblik op het Groot Drachtster Dictee 2013

Rotaryclub Drachten-de Wouden organiseerde op maandag 18 maart 2013 traditiegetrouw

het Groot Drachtster Dictee.

Dit jaar was de voordracht door Sippy Tighelaar en waren er ruim 80 deelnemers. Op de derde achtereenvolgende rij was ook dit jaar Ingrid Verhoeckx de winnares en zij mocht na uitreiking de wisselbokaal dan ook behouden!

De opbrengst werd dit jaar besteed aan de Stichting FLY4U uit Drachten. Deze stichting is een initiatief van de Vliegclub Fryslân en heeft als doel het organiseren van vlieg(gerelateerde) activiteiten voor kinderen die, om wat voor reden dan ook, een positieve impuls goed kunnen gebruiken. De doelgroep zijn kinderen van 6 t/m 18 jaar, zij worden i.s.m. Stichting Present uitgenodigd. De kinderen wordt op 7 september 2013 een onvergetelijke dag aangeboden met o.a een flight simulator en een rondvlucht boven Drachten.

Aan het einde van de avond overhandigden Tjeerd van Bekkum (burgemeester van Drachten) en Stefan van den Berg (voorzitter van de Rotaryclub) namens de deelnemers van het dictee en de Rotaryclub een cheque ter waarde van € 5.000,- aan Mieke de Kluijver en Karsten Dijkstra van Stichting FLY4U.

        De volledige tekst van het Dictee 2013 luidde:

Drachten in vogelvlucht

Het ultralightvliegtuigje taxiet, accelereert en vindt zijn weg omhoog, onloochenbaar een lichte nijging naar rechts makend, zodat de copiloot zonder gestrest te zijn een super 8-film kan maken.

Van bovenaf bekeken is het idyllische coulisselandschap een caleidoscopisch geheel, waar het lijkt alsof de dichtbegroeide bosschages met een liniaal parallel aan elkaar zijn ingetekend en een eigen microkosmos vormen.

De doorsnee-Nederlander zou er spontaan een calimerocomplex van krijgen, overweldigd door het levende smyrnatapijt met rododendrons, dahlia’s, paardenbloemen, linde- en beukenbomen als uit een Friese Duizend-en-een-nacht.

Verderop in de contreien, aan de oevers van de Smalle Ee, is een enthousiaste menigte tezamen en kijkt reikhalzend uit naar de start van het bere-interessante, altoos fascinerende skûtsjesilen gebaseerd op een eeuwenoude traditie, die de millenniumwisseling heeft overleefd.

Een mozaïek van skûtsjes ligt gereed om na het startschot achterelkaar  haastje-repje het peloton van zich af te schudden en op ongebreidelde wijze exceptioneel minutieus te manoeuvreren als bevindt men zich tussen Skylla en Charybdis.

Het is geenszins appeltje-eitje, want de strijd levert geheid heibel en gejeremieer op als de concurrent wordt gebruuskeerd door de gepiercete en bijdehante schipper, die quasinonchalant met veel bravoure een shagje rookt .

Het gemêleerde publiek applaudisseert, een baby’tje blèrt, een havo 4-leerling sms’t, de chicste, adellijke dame met aan haar zijde een dobermannpincher raakt in extase, en boven cirkelt het vliegtuigje als na de juryuitspraak de naam van de winnaar echoot over het water.

 

Video Nederland helpt / FLY4U

Video Vliegdag Drachten 15 september 2012

 

Projecten en acties

 •  

   

  Op zaterdag 23 juni 2018 organiseerde de                  Stichting FLY4U op de airstrip van Drachten voor het 7de jaar

                                                           'de Vliegdag met en voor kinderen'

  Ruim 150 kinderen/jongeren, die als statushouder in Friesland en Overijssel wonen, hebben zaterdag 23 juni 2018 onder prachtige weersomstandigheden een rondvlucht vanaf vliegveld Drachten gemaakt. Het was voor Stichting FLY4U de zevende keer om deze grote vliegdag te organiseren. In 2017 moest het echter i.v.m. de weersomstandigheden tot 2x toe afgelast worden maar dit keer was het dus een 'inhaalslag' met dezelfde doelgroep. Stichting FLY4U wist ook deze dag weer dusdanig in te richten dat elke deelnemer een onvergetelijke ervaring heeft op kunnen doen waarbij de dag, net als voorgaande jaren, niet alleen in het teken stond van vliegen en luchtvaart maar vooral ook van ontspanning! Op het vliegveld waren vele soorten attracties en workshops waar een ieder naar hartelust gebruik van kon maken. Ook was er de mogelijkheid om een ritje door de omgeving te maken met oldtimers, sportwagens en special cars. Mede dankzij de inzet van ruim 170(!) vrijwilligers die op allerlei activiteiten zowel in de lucht alsmede op de grond waren ingezet, is ook deze dag weer een werkelijk succes geweest.

  De sponsoring van deze dag werd wederom deels door Rotaryclub Drachten de Wouden verzorgd door hieraan een bedrag van € 3.000,- te doneren. Tevens waren een aantal Rotaryleden als vrijwilliger aanwezig om de organisatie van 'extra handen' te voorzien.

  Voor een impressie van deze geweldige dag: https://www.facebook.com/FLY4U.stichting/videos/1692721660796058/

        

   

   

   
   
   
   
   
   
 • Rotaryclub Drachten de Wouden organiseerde op 20 juni 2017 voor de 14de keer de jaarlijkse Pramenregatta op het Pikmeer bij Grou.  Start en finish waren traditiegetrouw bij restaurant 'De Vrijheid'.

  Ook vrijwel tradietiegetrouw was het mooie weer en dit keer met een flinke bries. Er kon dus echt op het scherpst van de snede worden gevaren! In een enkel geval leidde dit tot 'boze tongen'(...) Op het starteiland was halverwege de dag weer een gezellig samenzijn met haring en roggebrood. Bij elkaar genomen een geweldige dag!

  Maar liefst veertien pramen van verschillende bedrijven en instellingen kozen 'het ruime sop' om in een onderlinge strijd elkaar de loef af te steken. Ook deze dag leverde buiten een prettig en vriendschappelijk samenzijn wederom een respectabel bedrag op. Een fors deel gaat daarvan naar FLY4U dat op 9 september a.s. weer op Vliegveld Drachten wordt georganiseerd. De overige gelden worden besteed om andere aanvragen mee te kunnen sponseren.

   
   
   
 •                

   

   

   

              16 december 2017: SantaRun Drachten. Een geweldig succes!!            

  Na een leuke muzikale warming-up begon de 'run' [die door enkele kinderen wel erg letterlijk werd genomen...]. De meeste van de ongeveer 200 deelnemers (in alle leeftijden) wandelden echter rustig het parcours, onderweg rondkijkend, een praatje makend en dit alles begeleid door een dweilorkest. Bij de kerk zong het shantikoor - gezeten in een grote oplegger - terwijl de lopers zich tegoed deden aan erwtensoep, koffie, thee en chocolademelk.

  Daarna de uitreiking van de prijzen en het overhandigen van de cheque ter waarde van € 10.000 aan de Voedselbank Smallingerland.

  SantaRun Drachten was een gezamenlijke actie van Rotaryclub Drachten en Rotaryclub Drachten-de Wouden 

   

   

   

   

   

   
   
   
   
 •  Klussen voor/met Stichting Present

   

  Jaarlijks heeft Rotaryclub Drachten de Wouden een samenwerkingsverband met Stichting Present waarbij laatsgenoemde een aantal klussen in Drachten benoemd waarbij particulieren, die zelf geen mogelijheden hebben, geholpen worden bij een klus in de woning of buiten in de tuin. 

  Op zaterdag 7 april waren wederom een tiental Rotaryleden een dagdeel druk in de weer om enerzijds een tuinrenovatie en een schutting te realiseren/plaatsen en anderzijds werd een bewoner geholpen met het afvoeren van overtollig huisraad. De sfeer tussen de RC-leden was goed. Evenzo de verstandhouding tussen de bewoners en 'de klussers'. 

  Voor Rotaryclub Drachten de Wouden was dit voor het vijfde opvolgende jaar dat we weer op een intensieve manier onze krachten hebben gebundeld.

   

 • Drachtster Rotaryclubs sturen shelterboxen naar verwoest Sint Maarten

  De Rotaryclubs Drachten-de Wouden en Drachten helpen mee om shelterboxen te sturen naar de door de orkaan Irma getroffen bewoners op Sint Maarten.

  De verschrikkelijke beelden van het getroffen Sint Maarten na de vernietigende doortocht van orkaan Irma staan nog steeds op het netvlies gebrand. Verwoeste huizen, dakloze mensen en overstromingen waren schering en inslag. De gezamenlijke Rotaryclubs van district Noord-Nederland, waaronder de beide Drachtster afdelingen, gingen na een oproep van hun gouverneur over tot actie en doneerden met elkaar voldoende om het rampgebied in Sint Maarten een groot aantal zogenoemde shelterboxen te schenken. In totaal bieden de Noord-Nederlandse clubs zo’n 130 boxen aan.

  Vat vol hulp

  De ShelterBox is een grote kunststofkist van de gelijknamige organisatie ShelterBox. Deze kist van 185 liter kost 750 euro en wordt gevuld met allerhande levensnoodzakelijke spullen zoals een sterke familietent, gereedschap, waterzuiveringstabletten, dekens, kinderpakketten en slaapmatten. Via hulporganisaties zoals het Rode Kruis en via de VN is het mogelijk deze shelterboxen in korte tijd op de plaats van bestemming te krijgen.

   

 •                         Drachtster Strûntocht 2018

  Na het grote succes van de eerste Drachtster Strúntocht in 2016 zal dit jaar op vrijdagavond 14 december 2018 de tweede Drachtster Strúntocht plaats vinden. Een bijzondere winterwandeling van ongeveer 9 kilometer door Drachten waarbij je langs de route wordt verrast met muziek, kunst, dans, toneel, poëzie en andere ludieke en unieke activiteiten. 

  De wandeling wordt georganiseerd door de Stichting Drachtster Strúntocht, een samenwerkingsverband tussen 4 Drachtster serviceclubs: Lions Livius, Rotary Drachten de Wouden, Kiwanis en Round Table. Website: www.struntocht.nl