"I Care" project 2010

 

De RC Drachten De Wouden en de RC Umhlanga (Zd. Afrika) hebben het Matching Grant project “I-Care” ingediend bij Rotary International en hier in het voorjaar 2010 het groene licht voor gekregen.

 

Het doel van het project was en financiële ondersteuning van de non profit organisatie I-care, die zich ten doel stelt om dakloze straatjongeren op te vangen, te rehabiliteren en scholing te geven. Het project ondersteunt de I-care organisatie bij de opvang van 3 opeenvolgende groepen in een opvangtehuis. De kosten van de inrichting van de woning, sanitaire voorzieningen, kleding, medische zorg, scholing, leermiddelen en transport zijn middels het project gefinancierd.

Het project is op 16 september 2010 gestart met enige vertraging t.g.v. het wereldkampioenschap voetbal.

 

De financiele opzet was als volgt:
RC Drachten De Wouden heeft US $ 18.500 (toen nog ca. € 15.000) bijgedragen, het district 1590 nog eens US $ 18.500, RC Umhlanga US $ 500,- en het district 9270 US $ 1000,-; totaal US $ 38.500

De symbolische overhandiging van de cheque vond plaats bij de afsluiting van het 1e programma.
 

Schoonwater voorziening en "Food Tunnels" project 2008

 

De provincie Kwa Zulu Natal is één van de armste gebieden in Zuid Afrika. Een goede voedselvoorziening en schoon drinkwater behoren tot de basis levensvoorwaarden van de dorpsgemeenschappen in dit gebied.

Wat betreft de voedselvoorziening houden de "Food Tunnel" projecten zich bezig met de bouw van kassen. Deze zijn niet bedekt met glas of plastic maar met gaas om insecten te weren. De tunnels meten 9 x 4 m en worden voorzien van 1000 spinazieplanten in potten met aarde en mest.

De spinazie productie (de spinaziebladeren zijn groter dan wat we in Nederland kennen en qua grootte vergelijkbaar met bijv. het loof van suikerbieten) is voldoende om iedere dag 30 personen te kunnen voeden.
De gebruikers krijgen onderricht in hoe om te gaan met e.e.a.

Eén tunnel kost ongeveer US $ 300,- 

 

 

 


Een dergelijk Food Tunnel project is goed te combineren met de bouw van een schoonwater voorziening voor dezelfde dorpsgemeenschap.


Een voorbeeld hiervan is het inmiddels afgeronde 'Holy Cross' project.
Hierbij zijn 80 Food Tunnels geplaatst, een kliniek ingericht en een waterzuiveringsinstallatie gerealiseerd.

In algemene zin, maar vooral voor mensen met een verzwakte gezondheid zoals AIDS patienten, zijn zuiver drinkwater en gezond voedsel van levensbelang.
Zonder deze basis voorzieningen zijn waarschijnlijk vele AIDS slachtoffers ten dode opgeschreven.

In 2008 is door Rotary Club Drachten de Wouden 10.000 Euro gedoneerd voor realisatie van een groot aantal Food Tunnels in de regio Kwa Zulu Natal, en voor ondersteuning van waterzvuiveringsinstallaties in de dorpsgemeenschappen.

De organisatie ter plaatse ligt in handen van Rotary Club Umhlanga, waarmee een intensief contact wordt onderhouden.

Wijn Actie

Voor 2010 heeft RC Drachten de Wouden in samenwerking met restaurant de Herberg van Smallingerland, een selectie gemaakt met een aantal fraaie rode en witte wijnen en 1 mooie rosé wijn.

Er is een ruime kuize van wijnen uit de gehele wereld: van Spanje tot Chili en van Frankrijk tot Zuid Afrika. Genoeg om van te proeven en van te genieten.

De wijnen zijn te bestellen via dit bestelformulier.

Per fles gaat € 1,25 naar het goede doel.

Nadere informatie en bestellingen via Dhr Vroom Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projecten en acties

 •  

   

  Op zaterdag 23 juni 2018 organiseerde de                  Stichting FLY4U op de airstrip van Drachten voor het 7de jaar

                                                           'de Vliegdag met en voor kinderen'

  Ruim 150 kinderen/jongeren, die als statushouder in Friesland en Overijssel wonen, hebben zaterdag 23 juni 2018 onder prachtige weersomstandigheden een rondvlucht vanaf vliegveld Drachten gemaakt. Het was voor Stichting FLY4U de zevende keer om deze grote vliegdag te organiseren. In 2017 moest het echter i.v.m. de weersomstandigheden tot 2x toe afgelast worden maar dit keer was het dus een 'inhaalslag' met dezelfde doelgroep. Stichting FLY4U wist ook deze dag weer dusdanig in te richten dat elke deelnemer een onvergetelijke ervaring heeft op kunnen doen waarbij de dag, net als voorgaande jaren, niet alleen in het teken stond van vliegen en luchtvaart maar vooral ook van ontspanning! Op het vliegveld waren vele soorten attracties en workshops waar een ieder naar hartelust gebruik van kon maken. Ook was er de mogelijkheid om een ritje door de omgeving te maken met oldtimers, sportwagens en special cars. Mede dankzij de inzet van ruim 170(!) vrijwilligers die op allerlei activiteiten zowel in de lucht alsmede op de grond waren ingezet, is ook deze dag weer een werkelijk succes geweest.

  De sponsoring van deze dag werd wederom deels door Rotaryclub Drachten de Wouden verzorgd door hieraan een bedrag van € 3.000,- te doneren. Tevens waren een aantal Rotaryleden als vrijwilliger aanwezig om de organisatie van 'extra handen' te voorzien.

  Voor een impressie van deze geweldige dag: https://www.facebook.com/FLY4U.stichting/videos/1692721660796058/

        

   

   

   
   
   
   
   
   
 • Rotaryclub Drachten de Wouden organiseerde op 20 juni 2017 voor de 14de keer de jaarlijkse Pramenregatta op het Pikmeer bij Grou.  Start en finish waren traditiegetrouw bij restaurant 'De Vrijheid'.

  Ook vrijwel tradietiegetrouw was het mooie weer en dit keer met een flinke bries. Er kon dus echt op het scherpst van de snede worden gevaren! In een enkel geval leidde dit tot 'boze tongen'(...) Op het starteiland was halverwege de dag weer een gezellig samenzijn met haring en roggebrood. Bij elkaar genomen een geweldige dag!

  Maar liefst veertien pramen van verschillende bedrijven en instellingen kozen 'het ruime sop' om in een onderlinge strijd elkaar de loef af te steken. Ook deze dag leverde buiten een prettig en vriendschappelijk samenzijn wederom een respectabel bedrag op. Een fors deel gaat daarvan naar FLY4U dat op 9 september a.s. weer op Vliegveld Drachten wordt georganiseerd. De overige gelden worden besteed om andere aanvragen mee te kunnen sponseren.

   
   
   
 •                

   

   

   

              16 december 2017: SantaRun Drachten. Een geweldig succes!!            

  Na een leuke muzikale warming-up begon de 'run' [die door enkele kinderen wel erg letterlijk werd genomen...]. De meeste van de ongeveer 200 deelnemers (in alle leeftijden) wandelden echter rustig het parcours, onderweg rondkijkend, een praatje makend en dit alles begeleid door een dweilorkest. Bij de kerk zong het shantikoor - gezeten in een grote oplegger - terwijl de lopers zich tegoed deden aan erwtensoep, koffie, thee en chocolademelk.

  Daarna de uitreiking van de prijzen en het overhandigen van de cheque ter waarde van € 10.000 aan de Voedselbank Smallingerland.

  SantaRun Drachten was een gezamenlijke actie van Rotaryclub Drachten en Rotaryclub Drachten-de Wouden 

   

   

   

   

   

   
   
   
   
 •  Klussen voor/met Stichting Present

   

  Jaarlijks heeft Rotaryclub Drachten de Wouden een samenwerkingsverband met Stichting Present waarbij laatsgenoemde een aantal klussen in Drachten benoemd waarbij particulieren, die zelf geen mogelijheden hebben, geholpen worden bij een klus in de woning of buiten in de tuin. 

  Op zaterdag 7 april waren wederom een tiental Rotaryleden een dagdeel druk in de weer om enerzijds een tuinrenovatie en een schutting te realiseren/plaatsen en anderzijds werd een bewoner geholpen met het afvoeren van overtollig huisraad. De sfeer tussen de RC-leden was goed. Evenzo de verstandhouding tussen de bewoners en 'de klussers'. 

  Voor Rotaryclub Drachten de Wouden was dit voor het vijfde opvolgende jaar dat we weer op een intensieve manier onze krachten hebben gebundeld.

   

 • Drachtster Rotaryclubs sturen shelterboxen naar verwoest Sint Maarten

  De Rotaryclubs Drachten-de Wouden en Drachten helpen mee om shelterboxen te sturen naar de door de orkaan Irma getroffen bewoners op Sint Maarten.

  De verschrikkelijke beelden van het getroffen Sint Maarten na de vernietigende doortocht van orkaan Irma staan nog steeds op het netvlies gebrand. Verwoeste huizen, dakloze mensen en overstromingen waren schering en inslag. De gezamenlijke Rotaryclubs van district Noord-Nederland, waaronder de beide Drachtster afdelingen, gingen na een oproep van hun gouverneur over tot actie en doneerden met elkaar voldoende om het rampgebied in Sint Maarten een groot aantal zogenoemde shelterboxen te schenken. In totaal bieden de Noord-Nederlandse clubs zo’n 130 boxen aan.

  Vat vol hulp

  De ShelterBox is een grote kunststofkist van de gelijknamige organisatie ShelterBox. Deze kist van 185 liter kost 750 euro en wordt gevuld met allerhande levensnoodzakelijke spullen zoals een sterke familietent, gereedschap, waterzuiveringstabletten, dekens, kinderpakketten en slaapmatten. Via hulporganisaties zoals het Rode Kruis en via de VN is het mogelijk deze shelterboxen in korte tijd op de plaats van bestemming te krijgen.

   

 •                         Drachtster Strûntocht 2018

  Na het grote succes van de eerste Drachtster Strúntocht in 2016 zal dit jaar op vrijdagavond 14 december 2018 de tweede Drachtster Strúntocht plaats vinden. Een bijzondere winterwandeling van ongeveer 9 kilometer door Drachten waarbij je langs de route wordt verrast met muziek, kunst, dans, toneel, poëzie en andere ludieke en unieke activiteiten. 

  De wandeling wordt georganiseerd door de Stichting Drachtster Strúntocht, een samenwerkingsverband tussen 4 Drachtster serviceclubs: Lions Livius, Rotary Drachten de Wouden, Kiwanis en Round Table. Website: www.struntocht.nl